Csokis-diós zabkeksz

A kisfiamnak és nekem ez az egyik kedvenc kekszünk! Omlós és nagyon finom! Magában is tökéletes nassolni való, egy bögre tejjel pedig klassz reggeli vagy uzsonna. ...és imádom benne, hogy fél óra alatt elkészíthető - gyakran sütögetem... 





Hozzávalók:
kb. 30 darabhoz
12 dkg puha vaj
8 dkg nyírfacukor por vagy porcukor
15 dkg darált dió
5 dkg finomliszt
5 dkg zabpehely
1 tojás
1 teáskanál sütőpor
5 dkg étcsokoládé apróra vágva


A képen szereplő Vintage Indigo termékek megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:
 


Elkészítés:
1. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást is, jól összekeverjük. 
2. A lisztet összekeverjük a sütőporral, zabpehellyel és a darált dióval, hozzáadjuk a vajas keverékhez és összegyúrjuk a tésztát - végül belegyúrjuk a darabolt étcsokit is. Lágy tésztát kapunk, nem baj, ha icipicit ragacsos, de ha mégis nagyon ragadna, akkor pici lisztet hozzáadva korrigáljuk az állagát.
3. Vizes kézzel golyókat formázunk belőle (olyan 20-25 g-os golyókat), ellapítjuk és sütőpapíros tepsire helyezzük őket.
4. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 10-15 percig sütjük. Amint a széle picit barnulni kezd, már ne süssük tovább! (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
5. Amikor kivesszük a sütőből, pár percig hagyjuk a tepsiben hűlni, mert ekkor még nagyon puha, könnyen törik - hagyjuk picit megszilárdulni, majd kivehetjük egy fatáblára vagy süteményes rácsra  
6. Süteményes vagy kekszes dobozban sokáig eláll - bár nálunk csak 1-2 napig kell tárolni, mert igen hamar elmajszoljuk. :)





Jó étvágyat!

 Másfél hete pénteken volt az oviban a gyereknap; egész napos programokkal:
színház, ugrálóvár, gyöngyfűzés, arcfestés, bográcsozás, lángos sütés, családi vetélkedők.
Jól éreztük magunkat!
A kisfiam délelőtti szép arcfestése az egész napos játszásban estére, hazaérve így nézett ki. :)

 

Megjegyzések

  1. Nagy kekszimádók vagyunk és dió mindig akad itthon - vittem is magammal az ötletet, köszi! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabriella. Imádom a recepjeid. Most ezt a kekszet akarom megcsinálni. De ugy h a kislányom is ehessen belőle �� dió helyett mit rakhatok bele? Köszi a választ előte is.

      Törlés
    2. Kedves Krisztina!
      A dió helyett tegyél bele 10 dkg zabpehelylisztet, illetve a fehér lisztet emeld fel 10 dkg-ra. Az 5 dkg zabpehely és a többi ugyanaz... Így már a kislányod is meg tudja enni.

      Törlés
  2. Nagyon finom lett, Köszi Gabi :)!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen Nóri, örülök, hogy ízlett. :)
      Rég hallottam rólad, már épp azon gondolkodtam, hová tűntél...?? :)

      Törlés
    2. Itt vagyok én folyamatosan! Csak most már olyan széles a Tőled kapott recept paletta, hogy nagy részben azok ismétlődnek itthon! Mostanság valóban kevés új dolgot próbáltam. Bár épp ma került tesztelésre a gyümölcsös-túrós alagút, ami szuper finom lett és holnap kóstoljuk az eperhabos alagutat ( vendégek jönnek) és már a hűtőben pihen. Egyedül a Te receptjeidet merem "élesben" vendégekkel ( próba készítés nélkül) kipróbálni, mert eddig még sosem csalódtam!!! Jók az arányok, nagyon pontosan le van írva minden a receptben és finom ízek jellemzik a munkáid!

      Törlés
  3. Sajnos elrontottam valamit, mert nekem folyós lett a massza. Nem is tudtam belőle golyót formázni. Gabriella ötlet, hogy mi lehetett a baj? Pedig biztos finom! 😢

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden lisztnek más az állaga, minden vajnak más a zsírtartalma és a tojások mérete sem egyforma, emiatt előfordulhat, hogy a tészta állaga picit ragacsos - ilyenkor nem kell megijedni, hiszen pici liszt hozzáadásával lehet korrigálni a tészta állagán. Egyébként lágynak kell lennie ennek a tésztának... azt sem baj, ha icipicit ragacsos, hiszen vizes kézzel formázva a golyókat, nem ragad a kezünkhöz. Persze azért túl ragacsos ne legyen a tésztamassza.
      Próbáld meg még egyszer - meglátod, érdemes, mert nagyon finom!

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban