Toroskáposzta - Anyukám receptje szerint

Tipikus ősz végi - téli, laktató étel, melyet valószínű mindenki egy kicsit másképp csinál, de a végeredmény ugyanaz: nagyon finom! Nagyobb mennyiségben érdemes elkészíteni, mert kitűnően fagyasztható. Mi soha semmilyen ételt nem szoktunk fagyasztani (mindent frissen készítve szeretünk elfogyasztani), de a toroskáposzta kivétel. Viszonylag nagy adagot készítünk és családi adagokban lefagyasztjuk. 
Gyerekkoromban nem igazán szerettem, mindig csak egy keveset ettem belőle (vagy egyáltalán nem), de néhány éve nagy kedvencemmé vált. Számomra már hozzátartozik a karácsonyvárós időszakhoz, mert Anyukám mindig az ünnep előtti hetekben készítette, készíti. 




Hozzávalók:
3 kg savanyú káposzta
3 kg sertéslapocka 
2 közepes fej vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt csemege fűszerpaprika
szárított majoránna ízlés szerint
só ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint


A pöttyös kézműves kerámiák megvásárolhatók a webáruházban az alábbi linken:

www.pottyosotthon.hu 





 

Elkészítés:
  1. A savanyú káposztát jól átmossuk, majd feltesszük főni egy fazékban annyi vízzel, ami ellepi. Amikor felforrt, lassú lángon kb. 1 óráig főzzük.
  2. A húst megmossuk, felkockázzuk 2x2 cm-esekre (bár ez ízlésfüggő, ki mekkorára szereti), majd egy lábasban zsír nélkül feltesszük főni alacsony lángon. Nem szoktunk rátenni sem zsírt és a későbbiekben vizet sem, hiszen enged folyamatosan magából annyi vizet és zsírt, hogy az elég. 
  3. Amikor a hús már engedett pici zsírt, akkor beletesszük a megmosott/megtisztított apróra vágott hagymát és belenyomjuk a fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és beletesszük az őrölt piros paprikát is. Néha kevergetve puhára főzzük a húst közepestől picit alacsonyabb lángon.
  4. Ha a hús elkészült, akkor a káposztát leszűrjük és hozzákeverjük a húshoz, jól összekeverjük és 1-2 percig főzzük még együtt kevergetve, de sokáig már nem!
  5. Friss kenyérrel fogyasztjuk. Aki szereti, tejföllel is eheti.
  6. A fennmaradó toroskáposztát kihűtjük és fagyasztható edényekben (vagy akár zacskóban) kis adagokban (amennyi a családnak egyszerre elegendő) lefagyasztjuk. 
 

 
Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Nagyon jól néz ki! Jellemzően én is a téli időszakban készítek káposztás ételeket, imádom, mikor az illata belengi a konyhámat. És igen, felmelegítve még finomabb.

    VálaszTörlés
  2. Ez mar igen!meglessz fözve!

    VálaszTörlés
  3. En ugyan igy keszitem,csak a majoranna helyett őröltkömenymagot szórok rá!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban